Cabana Valentina
.ro .en
Fondul etnografic

Fondul etnografic din Bucovina pune în evidenţă talentul şi sensibilitatea pentru frumos a locuitorilor acestei zone. Bogăţia elementelor etnografice este evidentă şi aici, se mai păstrează şi astăzi, vechile ocupaţii si obiceiuri, precum si un port popular autentic, lucrat cu o neîntrecută măiestrie artistică, exprimată în alcătuirea modelelor şi îmbinarea culorilor.

Portul femeiesc este format dintr-o cămaşă frumos colorată cusută cu mărgele, o catrinţa ţesută cu fir auriu, care este legată în talie cu brâu colorat, iar în picioare se poartă opinci. Iarna, femeile poartă bundiţe, ciorapi şi baticuri din lână.

Portul bărbătesc format dintr-o cămaşă mai lungă, legată la mijloc cu o curea, sau bârneţ, iţari din lâna, pe cap o căciulă din   miel, iar în picioare opinci. Peste cămaşă, se pune o bundiţă frumoasă, din blană de oaie.
Frumuseţea portului popular din Bucovina a făcut înconjurul lumii cu diverse ocazii, peste tot fiind admirat şi premiat.
 


Proiect finantat prin Programul Sapard - Masura 3.4 – Turism rural - Ajutor financiar nerambursabil de la Bugetul de Stat, in conditiile Programului Special de Preaderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala in valoare de 363.113 lei