Planetariul Suceava, legatura cu stelele
În bogata şi variata reţea de obiective cultural-turistice din Suceava, din anul 1982 a mai apărut un reper de excepţie în afirmarea oraşului ca punct de interes major – Planetariul.El este alcătuit din: sală de proiecþii (filme video ºi fond documentar); expoziþii de astronomie, cameră solară, bibliotecă germană.
Dotarile planetariului Suceava
Sala Planetariului de formă circulară, cu o deschidere a cupolei de 10 m şi o capacitate de 80 de locuri, a fost dotată cu un proiector ZKP2. Acesta proiectează Soarele, Luna, planetele şi aproximativ 6000 de stele vizibile cu ochiul liber pe cerul boreal şi austral, imaginea dinamică a Sistemului Solar, planeta Jupiter cu sateliţii galileeni, evoluţia cometei Donati, fenomenul stelelor căzătoare şi mişcarea unui satelit artificial.
Sub cupola Planetariului se organizează zilnic spectacole unde cei interesaţi pot admira cerul înstelat, indiferent de momentul zilei sau anului, îmbinând armonios spectacolul cerului cu informaţia ştiinţifică. Un element de unicitate este pictura maestrului Mircea Hrişcă, reprezentând orizontul oraşului Suceava, lucrare care a devenit un veritabil document despre vechea arhitectură, reconstituind repere citadine de acum 30 de ani.Un deosebit impact vizual şi ştiinţific îl are şi macheta Lunii – lucrare unicat concepută şi realizată de profesorul de geografie Neculai D. Isaic.
Repere: Planetariul Suceava -str. Universităţii, nr. 13 A